Helsefremmende arbeid:

Det er viktig for barn og unge å føle tilhørighet i gruppa, og samtidig at vi ser og verdsetter hver enkelt hver dag. Som barne-o ungdomsarbeider må du vite hva som fremmer god fysisk og psykisk helse. Fysisk helse fremmes av sunt kosthold og ved å være i aktivitet - og ikke la barna bli passivisert gjennom stillesittende aktiviteter. Det viktigste vi kan gjøre i arbeidet vårt med å forebygge fysiske og psykiske lidelser, er å være tilstede som medmenneske med omsorg og forståelse. Vi må reagere på urett og på krenkelser mot barn og unge. (Oppvekst Ide´bok , Gyldendal undervisning)
mat_og_helse.jpg


Klassens juleforbredelser


**Arkitektene fra Falleferdig.no**
Tidligere i år laget klassene hver sin barnehage, og nå skal vi lage barnehagene våre som pepperkakehus.

Idag tegnet vi skissen til pepperkakehuset.


external image 11038_214405166354_660906354_4597985_5491102_n.jpgexternal image 11038_214402391354_660906354_4597975_3769125_n.jpgexternal image PC010034.JPG
av Emma Lise

På Tysdag bakte/lakte me pepperkakehus på skulen. A-klassen lagte ett, og B-klassen ett. Tidligare i haust, lagte me kvar vår barnehage så me teikna. Og det var desse barnehagane me skulle laga, som pepperkakehus. Barnehagen te B-klassen het "Blomsterbarna-barnehage", og den såg ut som ein blomst. Barnehagen vår (A-klassen) het "Kamel i Hagen", og den såg ut som ein kamel. Litt av nåken utfordringar, du! Men det var kjempekjekt, og eg trur alle hadde det gøy. Sjøl om blomsterhuse blei pittelitt finare enn kamelen vår.. Haha, jaaaajaaa!


Montering av pepperkakehuso

external image PC010051.JPGexternal image PC010058.JPGexternal image PC010048.JPG

B-klassen fekk tid til å pynta det meste av huset sitt og!

external image DSC00076.JPGexternal image DSC00077.JPGSlik ble det tilslutt ;) Vi ble ganske så fornøyde! Det gjorde seg med pynten


Pepperkake bygging
For en god stund siden skulle A og B klassen lage hver sin barnehage som skulle høre til en by som vi hadde laget sammen. Og nå som julen har kommet skulle vi lage barnehagen i pepperkake. I begynnelsen tenkte jeg at dette hørtes veldig kjekt ut, og var veldig positiv til det. Dagen var kommet og vi skulle begynne å måle opp pepperkake deig etter målene vi hadde laget. Det gikk jo ganske fint, fordi det var ikke så vanskelig, men når de var ferdig steikte kom utfordringen !!!!

Vi skulle sette alle bitene sammen, og vi var ikke så veldig bekymret for dette. Men etter vi hadde kommet ett stykke så vi at bitene var i veldig forksjellig høyde, rumpen på kamelen ble plassert feil, så alt ble feil. Men vi fortsatte likvel, med mote oppe. Når taket skulle settes på hadde vi alt for lite biter, eller vi hadde noen små biter som vi bare puttet der det var hull. Men som dere vet så hadde vi veldig uflaks, så selføgelig så knakk hodet, og hele framparten ble litt flyttet på. Vi fikk limt alt sammen men det såg ut som ett vrak. Vi begynte å pynte på den, men vi skulle fortsette en annen dag, siden skole dagen var over.
IMG_0043.jpg external image Foto0558.jpgexternal image Foto0557.jpgSiste delen av dagen bestod av pepperkake baking. Der vi skulle lage pepperkakehus av barnehagene, som jeg fortalte dere om i sist uke. Tenke jeg skulle legge ut bilder av resultatet på barnehagen vår ''Blomsterbarna barnehage''.

I dag på skolen har vi laget mat og kaker som har med julen å gjøre.Først var det B - klassen som laget mat, og A - Klassen kom for å spise. Etter på var det motsatt. Vi koste oss med julesanger og julemat. Maten som min klasse laget var, rømmegrøt, spekemat, sandkaker, kromkaker, julenisseboller og lussekatter. Gjennom oppholdet på kjøkkenet ble det gjort noen tabber, rømmegrøten brant seg, julenissebollene glemte sukker og smør, og lussekattene glemte smør. Resultaten på maten ble kjempe bra tilslutt, ingen kunne merke de tabbene ;)
external image 14262_233342765803_668060803_4671309_3724914_n.jpgexternal image Foto0590.jpgexternal image Foto0597.jpg
Linda og meg lager Lyssekatter, teamwork! Lussekattene, ble sykt mange! Julenissebolle, kule ikke sant?!


Julefeiring :)
Fra Siris blogg
I dag på skolen laget vi mye forskjellig mat og kaker, som skulle spises på julefeiringen vi skulle ha sammen med den andre B&U klassen. Maten som ble laget var rømmegrøt, spekemat (spekeskinke og flattbrød), sandkaker, kromkaker, julenisseboller og lussekatter.

Therese T og jeg hadde ansvaret for å lage kromkakene, som ikke ble så enkelt som vi hadde håpet på.
Oppskriften som vi brukte er veldig nøye på at alle målene må være nøyaktige,og ut i fra dette, endte det opp med at vi måtte helle ut eggedosisen for å lage en ny en.
Vi fikk etter en stund taket på det, og det var i gang med steking av kakene.
Både Therese og jeg hadde hvert vårt kromkakejern som vi brukte for at det skulle gå litt fortere.

Når du lager kromkaker er det et par utfordringer du står ovenfor, med tanke på at kakene blir stekt på bare et par sekund, og når du tar ut kakene må du bruke hennene for å få kakene i den formen du vil.


external image CIMG5014.JPGexternal image CIMG5008.JPGexternal image 14262_233340430803_668060803_4671301_7052505_n.jpg
Vi greide selvfølgelig å svi en kake også ; Her står Therese og jeg å steker kaker :)

**J****ule baking**


external image 14262_233357085803_668060803_4671373_6120279_n.jpgexternal image 14262_233357100803_668060803_4671374_5770015_n.jpg
Då var det ti for jule baking på barn og ungdom. Me fekk i oppgave om å finna mat som me konne laga, då måtte me og finna oppskrift og laga handleliste. B-klassen altså mi gruppa kom fram te at me sko lag rømmegrøt me spekemat, nisseboller, lussekatter, og sandkaker. B- klassen va så heldige å begynna på kjøkkene fra mårningen av, og då fordelte me oppgavene om kem så sko laga ka. Meg og Therese L. fekk i oppgave om å laga nisseboller :D di blei ganske så goe te slutt , itte ein udfordring me deien :) me begynte så fint, men itte kvert så fant me ud at me hadde ein litt for liten bolla, me hadde tatt alt mele oppi på ein gang ( så han blei tørre), me glømte smøre og sokkåre.. MEEEEEN for all del MEG og THERESE L klarte å redda an :D konne ikje smaga ittepå at det jekk litt sjeift i lagingå av deien :D:D " me lere av feilå me jør" har eg hørt før og eg lige den tanken =)

Når me var ferdi å laga maten var det bare å invitera A- klassen te å spisa me oss =) me fant ut at me måtte laga litt show og då sto b-

klassen i bro og sant " bro bro brille" mens a- klassen jekk igjennom og satte seg rundt bore :D

me satt å koste oss og nøyd den goe maten som me hadde lagt =) alle var flinke og jore ein go jobb som kokker :D så itte maten var det å vaska opp litt, og ta ein liten pause før me begynte på bloggen =) og før me viste ore av det sko me komma på " middags" besøk hos a-klassen der me fekk servert risengryns grøt :D:DJULETRADISJONERJuletreet

Skikken med å pynte juletre er omtrent fem hundre år gammel.
Vi vet at det første treet ble pyntet i Tyskland en gang på slutten av 1500-tallet. Derfra spredde skikken seg videre i Europa.
Til Danmark kom skikken i 1808. På Holsteinborg slott pyntet de et tre med epler og kaker og papirblomster.
Familien Lehman i København hadde sitt tre klart i København tre år etter. Da sa folk: "Har dere hørt at de har satt fyr på et grantre midt i stua i første etasje i Kongensgate?" Alle skulle se det merkelige treet, og de aller ivrigste satte opp stiger for å kunne titte inn av vinduene!

Juletreet kom til Norge i 1822. En familie i hovedstaden hadde venner og bekjente i Danmark og Tyskland og lærte skikken å kjenne der. Og så tok det ikke så mange år før storbønder, prester og andre "fine folk" tok etter. Noen syntes riktignok at det var "synd" å trekke et vanlig grantre inn i stua og stase det til.
Det tok oppmerksomheten bort fra julens egentlige budskap, mente de. Men fra 1915 regner vi med at juletre er vanlig i norske hjem. external image 593554-8-1260879837551.jpg

Juletreet skal tradisjonelt være et eviggrønt tre.
Det skal symbolisere "Det evige liv". Oftest bruker vi gran eller furu som juletre. Men etter som skikken bredte seg i landet vårt, kunne man se mange løsninger for å skaffe juletre. På steder der det var vanskelig å få fatt i gran eller furu, brukte folk einer eller kvister av løvtrær. Det fortelles at noen til og med pyntet sengestolpen eller sopelimen som juletre.

Tidligere hogde mange familier treet selv i dagene før jul.
Nå blir nok de fleste trærne kjøpt på torget, på bensinstasjonen eller på supermarkedet. Uansett pyntes treet med like stor glede og omhu i dag som tidligere.
julekurver2.gif


Juletradisjoner

Vår familie er ikke en sånn familie fult med tradisjoner. Vi tar jula litt som den kommer. Desember består av pakkekalendere og dugnad i kongeparken. Fra jeg var fem år, har jeg laget kalender til mamma og pappa. Hvordan den har vært har vært forskjellig fra år til år. Det startet med at de fikk hver sin twist hver dag. Men ettersom årene har gått har jeg gjort det litt mer avansert. Jeg har laget ulike kalendere, slik som juletre av dopapirruller, eller små bokser, en til hver dag. Og noen år har de fått sprøsmål som de må svare riktig på før de får pakke. Men i år har jeg desverre vært lit lat. Hele familien har vært lat når det gjelder jul egentlig. Jeg har en enkel pakkekalender med lindtkuler som nevnt tidligere.

Men sånn er det. I år skal jeg bruke mye av juletida mi i Åna-sira. Selve julafta skal jeg være hjemme og feire jul med Preben og familien min. Litt lei av å feire jul med familien min da.. Så I helga før julafta skal jeg være med på juleforberedelser hos familien Versland nede i gokkeland. Så reiser vi tilbake til Ålgård før julafta. Hvert år på julafta har vi en fast koselig tradisjon med noen gamle naboer av mamma og pappa. Ikke gamle som i 70 år, men gamle som naboer der familien min bodde før jeg ble født.

Men da tar vi annet hvert år å har julefrokost hos hverandre. i år skal vi til dem. Da spiser vi utrolig god mat og har pakkeleken. Den der alle tar med seg tre gaver til ca. 20 kr i verdi. Så bruker vi terning, og hvis du får en sekser, så kan du enten ta en pakke fra haugen, eller stjele fra andre. Skikkelig gøy! Og i år får min kjære Preben være med =D <3

Men sånn er det.. Resten får vi ta når den tid kommer, satser på at jeg tar kamera i bruk og får tatt litt bilder av disse anledningene. =P

external image 593555-9-1260865817835.jpg

Gaaaammelt bilde av meg og søskenbarnet mitt i Tromsø =P Det var tradisjon da bestemora mi levde å feire jul i Tromsø av og til og Reise opp i hvert år i Påsken. EC.


JULEBAGST


Jul uten julekaker er ikke noe jul. Nå vil jeg dele noen av de beste juleopskriftene til mamma :) Før i tiden ble det sagt at det ikke var skikkelig jul før alle de 7 sortene var i boks. Her kommer det 7 oppskrifter som jeg synes er utrolig gode.

Risboller

external image dsc_0003.jpg
Ingredienser
2 egg
sukker
1 pl kokesjokolade
Litt mer enn en
halv pk delfiafett
4 ss kaffe
ca 1/2 pk risnøtter
1 ts vaniljesukker pisk egg og sukker.

Fremgangsmåte
Sjokoladen smeltes med kaffen. Smelt delfiafettet. La det være lunket når du tar det oppi, litt etter litt.


Vepsebol 3 eggehviter
335 gr sukker
100 gr hakket kokesjokolade
200 gr hakket hasselnøttkjerner
1 liten kopp kokus

Fremgangsmåte
Eggehviten piskes sammen med sukkeret. Kokesjokoladen og hasselnøttkjernen skal hakkes grovt. Kokusen skal blandes i eggehvitemassen. vepsebolene stekes midt i ovnen på 175 grader i 15-20 min.Mormors kromkaker (Siri)


kromkaker1.jpg
1 porsjon

Ingredienser

3 store egg
Sukker - Vekten av eggene
Mel - Vekten av eggene
Smeltet smør- Vekten av eggene
1 ss vann til hvert av eggen
3/4 ts kardemomme

Fremgangsmåte

Vekten på eggene måles opp, og målene brukes deretter på sukker, mel og smeltet smør. Sukker og egg blandes til eggedosis, deretter tilføres de andre ingdrediensene.Bestemor Maiken's Sandkaker
juljul.gif
Julen er tiden for å bake, dette er en koselig tradisjon, å med litt stearinlys og jule musikk, så blir det akkurat den rette stemningen. Jeg tenkte sandkaker, slik som vi alltid lager det hjemme. Så her er oppskriften og fremgangsmåten, enjoy!

1 porsjon
250 gr. Smør
190 gr. Melis
1 Egg
60 gr. Malte mandler, skåldede eller uskåldede
375 gr. Hvetemel
Rør smør og melis hvitt. Ha i egg, malte mandler og hvetemel. La deigen stå kaldt natten over.
Kakene skal være ca. en spiseskje med deig i hver. Du ruller den lille klumpen med deig sammen og etter dette tar du og presser et mønster med en gaffel på toppen. Etter dette er det bare til å legge dem på brett og steke kakene gylne. Kakene skal stekest på 180 grader i ca. 15 minutter.

Håper det smaker!


Kakemenner !
external image 434178-1-1254239312655.jpg

Ingredienser

4 dl.melk
130 g smør
560 g farin
340 g mel
1 ½ ts hornsalt

Fremgangsmåte

Kok opp melk og la smøret smelte i melken.
Bland i alt det tørre og sett deigen i kjøleskapet over natten.
Stekes på 200 grader i ca. 5-10 minutter.Amerikansk jul

SUGARCOOKIES!

external image 593555-9-1260868486634.jpg1 lb unsalted butter, at room temperature
3 cups granulated sugar
2 large eggs
1 tsp pure vanilla extract
1½ tsp salt
5 cups all-purpose flour, plus more for dusting
colored sanding sugar or sprinkles, for decorating (optional)
royal icing (optional)
1. In the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment, beat butter and sugar on medium-high speed until light and fluffy, about 5 minutes. Add eggs, vanilla, and salt; mix on medium-high speed until combined. With mixer on low speed, add flour in two batches, mixing until just incorporated.
2. Turn out dough onto a clean work surface. Divide in half, and pat into flattened rectangles; wrap each in plastic. Refrigerate for at least 2 hours or up to 1 week.
3. Preheat oven to 350°F., with rack in upper and lower thirds. Line large baking sheets with parchment paper. On a lightly floured work surface, roll out one rectangle of dough to a scant ¼-inch thickness. Using cookie cutters, cut out shapes. Using a small offset spatula, transfer shapes to prepared sheets, placing about 2 inches apart. Chill in freezer or refrigerator until firm, about 15 minutes. Set scraps aside. Repeat process with remaining rectangle of dough. Gather all the scraps, and roll out again. Chill 15 minutes; cut out more shapes, and place on sheets.
4. Decorate cookies with sanding sugar or sprinkles, if using, before baking. Bake, rotating sheets halfway through, until cookies are golden around the edges and slightly firm to the touch, about 15 minutes. Transfer cookies to a wire rack to cool completely.
5. Decorate with Royal Icing, if using. Top icing with sanding sugar or sprinkles, if using.
Yield: About 3 dozen
Recipe Source: Martha Stewart?s Baking Handbook
Cooking Tips
*Cookies can be kept in an airtight container, layered between sheets of waxed or parchment paper, at room temperature for up to 3 days.


SNIKKERSKONFEKT
Kokes opp:2,4 dl lys sirup2,4 dl sukker
Blandes:2,4 dl peanøttsmør10-12 dl cornflakes (knus)
Bland alt sammen!
Settes med ts på bakepapir.
Duppes i 50/50 koke - melkesjokolade når de er kalde.
Skal stå kaldt.
external image Foto0613.jpg


JULESANGER


ADVENT: Tenn lysTenn lys.

All I want for Christmas!


Denne sangen er en av de få sangene som kan få meg i julestemning, uansett om det er Mai eller Desember jeg hører den!
Dette er ikke orginalen, men det er en som er sunget av Olivia Olson, fra filmen Love Actually.

Enjoy!
Julefortellinger
Snekker Andersen og Julenissen


----

EMMA LISES JUL

Nå nerme det seg jul, og eg tenkte att eg kunne skriva litt om kossen det er å feira jul i Emma Lise sitt liv. Detta er nåke du kan gjer med ungar i småskulen og. Dei kan skriva om korleis dei feirer jul, og ka dei syns er kjekt med jul. Her er mi fortelling:

Det heila begynne i mai. Då sitte Emma Lise hos Bestemor, og dei prate om alt mellom himmel og jord. "Bestemooor?" seier Emma Lise forsiktig. "Ja?" "Vett du ka?" "Nei?" Bestemor smiler, og ser nysjerrig på Emma Lise. "Eg glede meg te jul eg!" Så sette Bestemor i å le, og seier "ja, det gjer du vell! Men det var jo nettopp jul, jo." "Neeei, det e lenge si!" svarer Emma Lise med eit stor smil om munnen.

Dette skjer med jevne mellomrom heilt fram til 24.november. "Bestemor! Det e berre ein måne te jul!!" Emma Lise er overlykkelig, der hu sitte på sida av Bestemor i sofan. "Eg glede meg!" Bestemor ler og seier at det ikkje kom som eit sjokk! "Du har jo gleda deg si.. For lenge si, vertfall"

1. desember begynner julekalenderen på Barne-tv. Emma Lise sit klar ved TVen kvar dag kl 18.00.(Viss ho er heime då, vell og merka) Ho syns at det meste av det er kjekt, og kjem skikkelig i julastemning av det. I desember står også julahandlingo for tur. Emma Lise går rundt og lurer på ka hu skal kjøpa til folk. Men som kvart år før, er ikkje Emma Lise ferdig med alle pakkane før lille julafto.

Så er julaftan endeleg her. Emma Lise står opp i 10-tida, for å ikkje gå glipp av
tre nøtter til Askepott på tv. Og seinare på dagen, ete heile familien til Emma Lise graut med mandel i. Det syns Emma Lise er kjempegodt.

Når kvelden endelig komme, og Emma Lise har vore ute i fjose og gitt sauene, hestane og hunden mat er alt klart til at det kan begynna. Emma Lise og dei andre i familien har pynta seg fint. Bestemor er også komt på besøk! Ho skal feire jul samen med Emma Lise og familien hennas. "Ja, Emma Lise, nå e det julafto!" seier ho med eit smil. Emma Lise og Bestemor ler til kvarandre. Og så et dei pinnakjøt, og opnar pakkane etter tur. Det er kjempekoseligt, og alle i Emma Lise sin familie er glade! Kvelden går kjempefort, og alle er trøtte når kvelden er over.

I romjula er Emma Lise og familien hennas i mange julaselskap, og på forskjellige ting som skjer. Det er kjekt med jula. Emma Lise syns og att det er veldig kjekt at alle søsnko hennas er samla heima. Ok, nå hørrtes det kanskje ut som om Emma Lise har 8 søsken, men det har hu ikkje. Hu har bare 3, men storesøstera og storebroren hennas bur ikkje heime, så det er ikkje så ofte hu ser dei.

Julaferien går alt for fort, syns Emma Lise. Men etter kvar jul, sit Emma Lise med ein godt følelse i magen. "Jaja, så var det øve denna gongen og!" Smiler hu.
Hvem vil fortsette på denne.???............